Sla naar hoofdinhoud

TU Delft – 20.000 studenten krijgen een meer gepersonaliseerde, boeiende leerervaring

Cliënt

TU Delft

Leerlingen

2.000

Platform
  • D2L Brightspace

De TU Delft herbergt 20.000 studenten en wetenschappers verspreid over acht faculteiten en tal van onderzoeksinstituten. Directeur Onderwijs en Studentenzaken Timo Kos is van mening dat een Learning Management System een van de kernsystemen van de TU Delft is, en geen systeem dat je eenvoudig kunt veranderen. Nu Brightspace volledig is uitgerold bij de TU Delft, kunnen docenten gemakkelijker cursussen ontwerpen, content creëren en opdrachten beoordelen. En nu alle cursussen en vakken naar Brightspace zijn gemigreerd, biedt het LMS de studenten een sterk gepersonaliseerde, boeiende leerervaring met toegang tot online, blended en competentiegerichte leerprogramma’s op één platform. D2L heeft de tijd genomen om de specifieke uitdagingen en ambities van de TU Delft te begrijpen en te zoeken naar een oplossing die deze uitdagingen niet gewoon het hoofd biedt, maar die verder gaat dan dat. De alom erkende staat van dienst van D2L op het gebied van innovatie en succes was een van de belangrijkste aspecten op basis waarvan de TU Delft koos voor Brightspace.

Oplossing

  • D2L bood meer dan er gevraagd werd

 

Resultaten

  • Migratie naar Brightspace succesvol: alle studenten en docenten werken met het nieuwe systeem

De uitdaging

De TU Delft zet zich in voor het verbeteren van onderwijs en leren door middel van technologische innovatie. Na zeventien jaar besloot de TU Delft haar oude Learning Management System (LMS) te vervangen, zodat ze haar studenten het best ontworpen moderne leerplatform met de nieuwste technologie kon blijven bieden.

Voordat de universiteit een aanbesteding uitschreef, deed ze pilots met vier verschillende systemen. Door deze pilots merkte de TU Delft dat moderne Learning Management Systems weliswaar veel mogelijkheden en allerlei indrukwekkende functies hebben, maar dat de universiteit meer nodig had.

Als gevolg daarvan werd geen van de leveranciers in de pilot geselecteerd om verder te gaan, simpelweg omdat ze niet aan de criteria konden voldoen. Sommige eisen waren zelfs technisch nog niet mogelijk. Zo was digitale examinering een uitdaging voor de TU Delft als technische universiteit, omdat de examens veel wiskundige afbeeldingen bevatten die door de meeste softwarepakketten niet werden ondersteund.

Tot slot moest de nieuwe leeromgeving ook goede integratiemogelijkheden bieden met andere onderwijssoftware, zoals die voor het oefenen met het oplossen van wiskundige problemen. Ook moest integratie mogelijk zijn met tools van studentenstart-ups op de campus van de TU Delft, zoals FeedbackFruits, dat hoogleraren en studenten innovatieve interactiemogelijkheden binnen en buiten het klaslokaal biedt. De TU Delft had vooral behoefte aan een systeem met een intuïtieve, gebruiksvriendelijke opzet en beheer.

“studenten

De oplossing

De TU Delft koos bij de aanbesteding voor een ‘Best Value Procurement’, waarbij leveranciers werden uitgenodigd om de beste oplossing voor te stellen om aan de visie van de universiteit te voldoen. Bij deze aanpak werd een veel grotere nadruk gelegd op kwaliteit en bewezen prestaties van leveranciers en hun oplossingen dan bij traditionele aanbestedingen.

“We kozen voor D2L omdat ze werkten en dachten zoals wij. Dat deden ze op een zeer innovatieve manier”, aldus Timo Kos, directeur Onderwijs en Studentenzaken van de TU Delft. “Natuurlijk is het Brightspace-platform ook uitstekend. Het is een topproduct op basis van innovatie- en ontwikkelingsvermogen. Maar ook de andere producten waaruit we in de laatste fase kozen, zijn top. Voor ons maakte de leverancier echt het verschil.”

Een van de aspecten waaraan te zien was dat D2L hetzelfde dacht als de TU Delft, was dat D2L modules aanbood waar de universiteit niet om vroeg, maar die wel pasten bij de algemene onderwijsvisie. Tijdens het proces heeft D2L zijn Predictive Analytics-module aangeboden en gedemonstreerd. Hoewel de universiteit niet expliciet om deze mogelijkheid had gevraagd, had ze wel een doelstelling om haar onderwijs te herzien op basis van big data en analytics.

Andere kenmerken die aantrekkelijk waren voor de universiteit, waren onder andere de mobielvriendelijke gebruikerservaring van Brightspace, waardoor studenten online, blended en competentiegerichte leerprogramma’s kunnen volgen op één platform. Aangezien het platform gepersonaliseerd leren omvat, kunnen hoogleraren hun lessen veel flexibeler aanbieden en elke student de persoonlijke ervaring geven die nodig is om goede resultaten te behalen. Tot slot bevat Brightspace krachtige realtime leeranalyses om gegevens te leveren die kunnen helpen bij het verbeteren van de resultaten van de leerlingen.

We kozen voor D2L omdat ze werkten en dachten zoals wij.

Timo Kos, directeur Onderwijs en Studentenzaken van de TU Delft

De resultaten

De migratie moest zorgvuldig gepland worden. De universiteit voerde eerst een testmigratie uit met de faculteit Industrieel Ontwerpen en alle vakken en cursussen van deze faculteit zijn inmiddels gemigreerd naar Brightspace. Alle 2000 studenten en 150 hoogleraren van deze faculteit werken nu met het nieuwe systeem en de TU Delft stelt vast dat de migratie probleemloos is verlopen.

Het universiteitsmagazine Delta merkte op haar website op dat de uitrol een opluchting zal zijn voor sommige studenten omdat ze de oude oplossing niet meer hoeven te gebruiken. Volgens het magazine vinden veel studenten de oude oplossing gebruiksonvriendelijk en verwarrend, en is de mobiele app totaal niet populair.

In september 2017 startte de universiteit met de migratie van de andere zeven faculteiten. Medewerkers hadden toen al toegang tot een testomgeving om rond te kijken in Brightspace, de studenten kregen later toegang. Op deze manier konden studenten en medewerkers al een beetje wennen aan Brightspace. Na september migreerde de universiteit voor elke onderwijsperiode van tien weken alle vakken van alle faculteiten in die periode naar de nieuwe systemen. Er zijn vier periodes per schooljaar, wat betekent dat er vier migraties na elkaar waren gepland.

De universiteit koos ervoor om niet automatisch te migreren, omdat ze tegelijkertijd het systeem opschoonde. Er zat zeventien jaar aan educatieve content in de oude oplossing en veel daarvan werd niet meer gebruikt. De universiteit was dus aan het standaardiseren om de gebruikerservaring te verbeteren. Per onderwijsmodule werd een standaardvormgeving gecreëerd en studentenassistenten hielpen hoogleraren bij het migreren van hun cursussen naar deze nieuwe vormgeving. Hoewel dit een arbeidsintensieve migratie-aanpak was, was deze ook noodzakelijk om het best mogelijke resultaat uit de nieuwe oplossing te halen.

In september 2018 waren alle cursussen en vakken gemigreerd naar Brightspace. Van daaruit optimaliseerde en innoveerde de universiteit de LMS-cursussen samen met haar hoogleraren om de studenten de best mogelijke ervaring te bieden.

2 people in front of a laptop
Bekijk hierna

Hogeschool van Amsterdam – Het opleveren van een digitale visie

We willen al onze onderwijsprogramma’s voorzien van de tools en de flexibiliteit die ze nodig hebben. Pieter van Langen, Product Owner Digitale Leeromgeving, AUAS De uitdaging Aanpassen voor een digitale...

Hello,

Would you like to visit a page that exists in your region?

Take me there