De uitdaging
TOPCOACHING MAXIMALISEERT HET POTENTIEEL VAN DE ATLEET
Een van de belangrijkste taken van het CSI is het trainen en begeleiden van coaches en instructeurs op alle niveaus in meer dan zestig sporten. Het instituut beheert onder andere het National Coaching Certificate Program, waaraan elk jaar meer dan 50.000 coaches deelnemen. En voor coaches die nog een stap verder willen gaan, is er het Advanced Coaching Diploma (ACD), de hoogste kwalificatie voor coaching in Canada.
Jason Sjostrom, Director of Coaching bij het CSI, legt uit: “Topatleten hebben topcoaches nodig. Daarom streven we ernaar nationale en regionale coaches toegang te bieden tot de beste resources die de Canadese sportwetenschap te bieden heeft. Het ACD is geen traditioneel trainingsprogramma, het is een competentiegebaseerd programma, waarbij we coaches stimuleren om te laten zien hoe ze hun coachingsfilosofie tot leven brengen.”
DE LEEROMGEVING VERANDEREN
Naarmate het ACD-curriculum evolueert, moeten de systemen en processen van het CSI mee evolueren. In het bijzonder moeten ze flexibel genoeg zijn om zich aan te passen aan de behoeften van zowel de instructeurs als de coaches, waarvan de meesten het programma volgen naast hun vele andere professionele coachingtaken.
“We hebben instructeurs en cursisten die ver van Calgary vandaan wonen, en zelfs de instructeurs en cursisten die wel in de buurt wonen, zijn vaak weg voor werk, aanwezig bij evenementen of op trainingskamp in andere landen”, zegt Sjostrom. “Als we er niet voor zorgen dat de scholing eenvoudig in te passen is in hun drukke professionele leven, gaan we veel goede coaches uit het programma verliezen. Flexibiliteit is dus heel belangrijk.”
HET DELEN EN BEVEILIGEN VAN GEVOELIGE COACHINGGEGEVENS
De niet-traditionele methoden van het ACD-programma stellen ook ongebruikelijke eisen aan de beoordeling en evaluatie van deelnemers.
“Onze primaire focus ligt niet op toetsen en schriftelijke opdrachten, maar we vragen de cursisten om hun coachingsfilosofie in de praktijk te laten zien, als ze met hun atleten werken”, vertelt Sjostrom. “We hadden een betere manier nodig om die ervaringen vast te leggen en te delen met hun begeleiders en andere deelnemers, bijvoorbeeld door het maken en delen van video’s.”
Tot slot moet het instituut ervoor zorgen dat de zeer gevoelige gegevens over coaches, atleten en trainingspraktijken veilig zijn op het platform, om het concurrentievoordeel van Canada in de internationale concurrentiestrijd te behouden.
“Vertrouwen in onze technologiepartners is absoluut noodzakelijk om de gegevens van onze coaches en atleten zo goed mogelijk te beschermen”, zegt Sjostrom.
D2L maakt onze scholing toegankelijk voor coaches die anders niet zouden kunnen deelnemen. 15 tot 20 uur per week besteden aan onze scholing is een grote inspanning, en als de coaches al die tijd ter plekke aanwezig moesten zijn, zou dat bijna onmogelijk worden.
Jason Sjostrom, Director of Coaching bij het CSI
De oplossing
Vanuit een technologisch perspectief gebruikte het CSI diverse gedecentraliseerde tools voor het ACD-programma. Deelnemers en instructeurs gebruikten de online opslagsystemen Dropbox en Google Drive™ om documenten en video’s te delen, en Adobe® Connect™-webconferencing om het leren op afstand te ondersteunen. Het was een pragmatische aanpak die veel dagelijkse problemen oploste, maar het instituut wilde een platform dat veiliger en meer geïntegreerd was.
“We hebben besloten om met D2L te werken om het aantal bewegende delen in onze processen te verminderen”, legt Sjostrom uit. “D2L had alle diensten die we zochten. Het is een veelzijdig platform dat ervoor zorgt dat we alles kunnen doen wat we willen.”
Hij voegt eraan toe: “De ePortfolio-app heeft een grote aantrekkingskracht op ons. Hiermee kunnen instructeurs cursusmateriaal verspreiden en kunnen cursisten hun video’s en andere content op een coherente manier uploaden. Of ze nu audio- en videobestanden gebruiken of PowerPoints en Word-documenten, het platform biedt gebruikers veel verschillende manieren om te communiceren en kennis te delen.”
FLEXIBEL LEREN OP AFSTAND OM REKENING TE HOUDEN MET DRUKKE AGENDA’S
Het CSI gebruikt ook de geïntegreerde webinarfuncties van het platform van D2L.
“Met de oplossing van D2L is het heel eenvoudig om leersessies op te zetten met deelnemers en instructeurs, ongeacht hun locatie, en deze op te nemen zodat mensen die niet aanwezig kunnen zijn, de sessie later kunnen terugkijken”, zegt Sjostrom.
Het instituut heeft het platform ook geïntegreerd met een videostreamingsdienst van Bongo, een specialist in de ontwikkeling van zachte vaardigheden. Hierdoor kunnen instructeurs video’s overal streamen, waar ze op dat moment dan ook zijn, niet alleen naar de deelnemers van de belangrijkste campus van het CSI, maar ook naar andere CSI-centra in het hele land.
BEVEILIGING EN ONDERSTEUNING
Vanuit het perspectief van het CSI had de keuze voor een Canadees bedrijf als technologiepartner nog een ander belangrijk voordeel. Hierdoor had de organisatie niet alleen meer vertrouwen in de ondersteuning die D2L kon bieden, maar het hielp ook bij het aanpakken van de problemen met betrekking tot beveiliging en opslag van gegevens, aangezien D2L een optie bood om data te hosten in een Canadees datacenter.
“De ondersteuning van D2L was geweldig”, zegt Sjostrom. “Eind maart gaven we hen de opdracht en in mei waren we al volledig operationeel, dus de doorlooptijd om het platform uit te rollen naar onze gebruikers was fantastisch.”
De resultaten
TOEGANKELIJKHEID IS HET SLEUTELWOORD
Volgens Sjostrom is de toegankelijkheid van het D2L-platform de sleutel tot het succes van de oplossing voor het CSI.
“D2L maakt onze scholing toegankelijk voor coaches die anders niet zouden kunnen deelnemen. 15 tot 20 uur per week besteden aan onze scholing is een grote inspanning, en als de coaches al die tijd ter plekke aanwezig moesten zijn, zou dat bijna onmogelijk worden.”
Voorheen duurde het misschien wel vier jaar in plaats van twee als een coach uit een andere provincie het diploma wilde behalen. Met het D2L-platform wordt deze ongelijkheid sterk verminderd en kunnen coaches de cursus in een redelijker tijdsbestek afronden.
“Aan mijn programma neemt een freestyle skitrainer uit Toronto deel. Hij was vier en een halve week in Australië en kon daar gewoon mee blijven doen aan het programma”, zegt Sjostrom.
UITZONDERLIJK GEBRUIKSGEMAK
Het gebruiksgemak van het D2L-platform speelt ook een belangrijke rol bij het stimuleren van de gebruikersacceptatie. Coaches van alle leeftijden en alle technologische vaardigheidsniveaus nemen deel aan het ACD-programma, dus een gebruikersvriendelijke interface is van cruciaal belang.
“Ik moest op de helft van de cursus een presentatie van 15 minuten maken en ik vond ePortfolio intuïtief en eenvoudig te gebruiken”, zegt Phyllis Sadoway, een van de beste ringette-coaches van Canada, die het platform van D2L gebruikte om te leren voor haar ACD. “Het is ook geweldig om commentaar te kunnen delen en feedback te krijgen.”
TOEKOMSTIG SUCCES ONDERSTEUNEN
Kijkend naar de toekomst is het CSI van plan om het D2L-platform een integraal onderdeel te maken van het onboardingproces voor de volgende lichting ACD-deelnemers. Het zal ook een sleutelrol spelen in de samenwerking met andere onderwijsinstellingen, zoals bij een op zichzelf staande leiderschapsworkshop die het CSI samen met de Queen’s University in Ontario ontwikkelt.
“De coaches die we trainen, werken met atleten die zich voorbereiden om deel te nemen aan de Olympische Spelen. Dit initiatief speelt een cruciale rol in de ondersteuning van onze missie om betere podiumprestaties te realiseren en Canada te helpen om meer medailles te winnen”, zegt Sjostrom.